Foutje, Bedankt!

Het zal nagenoeg niemand ontgaan zijn: pasgeleden kwam in het nieuws dat UWV jarenlang fouten gemaakt heeft bij het vaststellen van WIA-uitkeringen, zie o.a. deze link. Daardoor kregen mogelijk tienduizenden mensen jarenlang een te hoge of juist een te lage WIA-uitkering. UWV heeft erkend dat dit al sinds 2020 gebeurt, maar volgens het AD in een nog recenter nieuwsbericht gebeurt dit al sinds 2006, toen de WIA startte. Oorzaken volgens UWV zijn de ingewikkelde wetgeving en ingewikkelde manier van berekening, de lange wachtlijsten van mensen voor hun WIA-beoordeling en het tekort aan artsen bij UWV die een WIA-beoordeling kunnen uitvoeren.

Momenteel doet UWV verder onderzoek naar welke mensen een te hoge of een te lage WIA-uitkering hebben ontvangen. Dat onderzoek zal uiterlijk in december klaar zijn. UWV zal daarna contact opnemen met de mensen. UWV schrijft dat mensen die een te lage uitkering hebben ontvangen, zullen krijgen waar ze recht op hebben. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met de mensen die een te hoge uitkering hebben ontvangen. UWV heeft als uitgangspunt om de teveel ontvangen uitkering niet terug te vorderen, maar de minister van SZW Eddy van Hijum sluit dit momenteel niet uit.

Wat kun jij doen?

Heb je vragen over je WIA-uitkering? Dan kun je UWV bellen op dit telefoonnummer: 088 – 898 92 94. Je kunt ook een bericht sturen via MijnUWV. Meer hierover kun je hier lezen.

Een aantal organisaties heeft een meldpunt over de WIA, waar je je ervaringen kunt melden:

· EenVandaag
· #Hetgaatovermij  (een initiatief van de Landelijke Cliëntenraad)

Eerder schreef de OmbudsSpits over het OCTAS-onderzoek naar een beter arbeidsongeschiktheidsstelsel. Onlangs heeft het ministerie van SZW de digitale raadpleging geopend. Deze gaat alleen over de WIA. Hier kan iedereen via het invullen van een vragenlijst hoe de WIA aangepast zou moeten worden.

Wat vind de OmbudsSpits?

Uiteraard vindt de OmbudsSpits dat mensen die jarenlang te weinig uitkering hebben ontvangen, moeten krijgen waar ze recht op hebben. Maar hier zit wel een risico aan: meer uitkering heeft een negatieve impact op bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslagen en op eigen bijdragen voor WMO en Wlz. Het zou kunnen dat daardoor het totaalinkomen lager wordt. Dat moet echt voorkomen worden. Mensen die een grote nabetaling ontvangen van UWV en daardoor opeens toeslagen moeten gaan terugbetalen en hogere eigen bijdragen moeten gaan betalen, mogen er qua totaalinkomen niet op achteruitgaan. Deze uitkeringen, toeslagen en eigen bijdragen zijn helaas allemaal versnipperd bij overheidsinstanties (o.a. UWV, Belastingdienst, SVB, CAK). En aangezien deze overheidsinstanties nog vaak langs elkaar heen werken, is dat echt een mogelijk risico. De OmbudsSpits gaat zijn best doen om hiervoor aandacht te vragen bij de overheid en politiek. Het zou heel goed zijn als er ook vanuit media hiervoor aandacht zou komen.

Vragen?

Heb je vragen over wet- en regelgeving rondom werken met een arbeidsbeperking? Of wil je signalen hierover doorgeven (kan ook anoniem)? Neem dan gerust contact op met de OmbudsSpits: ombudsspits@onbeperktaandeslag.nl .