Afgelopen maand was de OmbudsSpits twee keer in de media en heeft hij daar verschillende knelpunten op de arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking onder de aandacht gebracht.

Hij was te gast in de podcast ‘Diversitijd’, een podcast over diversiteit op de werkvloer: https://www.diversitijd.com/ . Eén van de makers van deze podcast is Renzo Deurloo, eigenaar en oprichter van Greenfox Social Return. Greenfox Social Return is ook een sociaal bedrijf en bij Onbeperkt aan de Slag aangesloten: https://nederland.onbeperktaandeslag.nl/organisatie/greenfox-social-return . In deze podcast heeft de OmbudsSpits verteld over Onbeperkt aan de Slag als sociaal bedrijf en wat we doen, zoals het organiseren van Meet&Greets, webinars en andere activiteiten. Ook heeft hij verteld over zijn werk en de knelpunten vanuit wet- en regelgeving. Hij heeft enkele voorbeelden gegeven waar wetten en regelingen mensen met een arbeidsbeperking belemmeren bij werk en inkomen. Hij heeft ook een aantal dingen benoemd wat er nodig is om wet- en regelgeving te verbeteren. De hele podcast is hier te beluisteren: https://open.spotify.com/episode/2XrqPJ8g4Twb72lb3S3TWC?si=299ab0009c3d4cf9&nd=1 .

 

In een artikel van Movisie – een kennisinstituut voor sociale vraagstukken – heeft de OmbudsSpits zijn ervaringen gedeeld als persoon met een arbeidsbeperking wat betreft beeldvorming en vooroordelen. Hoe vooroordelen hem belemmerden bij basisonderwijs. En hoe overheidsinstanties een grote negatieve impact kunnen hebben op het zelfbeeld van mensen met een arbeidsbeperking. Maar dat er ook mensen zijn die zijn talenten zagen en dat dat een positieve impact had op zijn leven. Het artikel is hier te lezen: https://www.movisie.nl/artikel/nico-blok-volgens-uwv-was-ik-volledig-arbeidsongeschikt .

 

Tot slot: naar verwachting zal de OmbudsSpits met een van de Social Impact Spitsen in april naar Den Haag gaan om in gesprek te gaan met een lid van de Tweede Kamer! Dat zal onder andere over deze wet- en regelgeving gaan. In onze volgende nieuwsbrief meer daarover.

 

Heb jij vragen over wet- en regelgeving rondom werken met een arbeidsbeperking? Of wil je jouw ervaringen hiermee delen met de OmbudsSpits? Dat kan, ook anoniem, door de OmbudsSpits te mailen op ombudsspits@onbeperktaandeslag.nl . Je input wordt vertrouwelijk behandeld.