Via een Meet&Greet naar Coördinator Werving & Selectie Team Banenafspraak bij Rijkswaterstaat. Het lukte Niels ten Hagen. Wij spraken met hem over de route die hij heeft afgelegd en hoe hij deze zware functie weet in te vullen.

Niels heeft een spierziekte en merkte tijdens het solliciteren dat het verdraaid lastig was om een passende baan te vinden. Aan kennis en ervaring ontbrak het niet, zo werkte Niels 15 jaar bij de Gemeente Amsterdam. Daarnaast heeft hij ook ruime ervaring als zelfstandig ondernemer.

“Via de reguliere paden merkte ik dat het simpelweg niet lukte. Met de juiste aanpassingen kan ik prima m’n werk doen maar blijkbaar zijn er nog veel vooroordelen of overheerst er toch een bepaalde angst bij werkgevers. Ik heb toen contact opgenomen met Onbeperkt aan de Slag. Via de Meet&Greets goede gesprekken gevoerd alhoewel dat niet meteen tot een baan leidde. Toch is het altijd nuttig, je leert er weer van en je bouwt een netwerk op”, aldus Niels.

Nietsdoen was voor Niels geen optie en dus besloot hij Onbeperkt aan de Slag tijdelijk te ondersteunen met zijn kennis en netwerk. Enige tijd daarna werd hij gevraagd door Onbeperkt aan de Slag om een inspiratiesessie te geven tijdens een nieuwe Meet&Greet. Niels weet nog goed hoe dat ging: “ik werd gebeld door Saskia Rosmalen en ze vroeg me of ik zin had om mijn verhaal te vertellen aan een groep werkgevers. Ik doe dat graag en tijdens deze sessie kwam ik in contact met Christie Kraaijveld van Rijkswaterstaat. Christie was op dat moment Coördinator Werving & Selectie Team Banenafspraak en zag wel kansen voor mij binnen die organisatie. Zo ben ik eigenlijk bij Rijkswaterstaat terecht gekomen en omdat Christie wat anders ging doen ben ik uiteindelijk op haar plek terechtgekomen.”

Om zijn rol goed te kunnen invullen is de mogelijkheid van thuiswerken heel belangrijk. Daarnaast maakt Niels gebruik van oogbesturing en spraakherkennings-software. “Op deze manier kan ik deze rol goed invullen. Het is pittig en ik maak lange dagen, maar deze baan is mij op het lijf geschreven. Ik help graag, ben een verbinder en kan goed netwerken en coördineren. En dat zit allemaal in deze functie. Beter kan haast niet”, concludeert Niels.

Bij Rijkswaterstaat heeft Niels een omvangrijk takenpakket. Hij zegt hierover: “we moeten voldoen aan de banenafspraak, dat betekent voor ons een quotum van 400 banen voor 2024. Het is onder andere mijn taak om de juiste talenten te vinden. Anderzijds moet ik ook de juiste banen zien te creëren. Dat is een mooie zoektocht: wat kan iemand, waar is ondersteuning nodig, en als alle puzzelstukjes dan in elkaar vallen heeft een werkzoekende een mooie passende functie bij ons. En soms stromen ze dan zelfs door naar reguliere banen. Al met al heb ik een echte spilfunctie en die vervul ik iedere dag weer met veel plezier!”