Je studententijd is de mooiste tijd van je leven. Wat ze er vaak niet bij vertellen is dat het ook de duurste tijd van je leven is. Of beter gezegd: ik kwam altijd geld tekort. En dan maakt het echt niet uit dat je toevallig 1,20m bent en een hoorbeperking hebt.
Als je als student voortijdig blut bent, is bezuinigen op ‘social life’ in de regel geen optie. Dus wat doe je? Je gaat op zoek naar een bijverdienste. Gezien mijn lengtetekort en hoorbeperking moest mijn bijbaantje wel aan minimale (excusez-le-mot) eisen voldoen. Zo vielen functies als callcentermedewerker en ‘iets in de horeca’ al snel af.
Thuiswerken werd in die tijd -wij spreken hier over begin jaren ’90- alleen aangeboden door obscure bedrijfjes die, voordat je kon starten, een x-bedrag van je verlangden. En dat had ik nou juist niet.

Omdat er enige spoed bij zat, ben ik in het plaatselijke huis-aan-huis blad gaan neuzen. Alleen vacatures in de schoonmaak…
De financiële nood was hoog en hoe moeilijk kan schoonmaken zijn? Voor mij was poetsen in het dagelijks leven eerder een kwestie van: moet het per se nu? Echter, als er een uurtarief tegenover staat, wordt het natuurlijk wel een ander verhaal.
Nadat ik mijn overtuigingsstrategie had bepaald, besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en meldde mij diezelfde middag nog bij het schoonmaakbedrijf. Ik kom binnen in een bescheiden kantoortje met een archiefkast en een bureau waarachter een enorme vent zat die de rest van de ruimte vulde. Vermoedelijk de directeur. Hij kwam direct to the point: ‘Wat kan jij nou schoonmaken? Je ken nergens bij..?’
Ik besloot leuk te zijn: ‘laat mij de plinten maar poetsen. Gaat je een hoop hernia’s schelen bij je personeel’. Zijn bulderende lach was zo mogelijk nog indrukwekkender dan zijn postuur. ‘Je bent aangenomen. Laat maar zien wat je kunt’.
Zo kon het dus gebeuren dat ik als schoonmaker heb gewerkt. Overigens werkten ze daar in koppeltjes. Zo kon ik met mijn Senegalese schoonmaakmaatje afspreken dat zij de hoge en ik de lage dingen ging poetsen.
Het waren zes fantastische weken. Mooi dat ik die kans van die enorme kerel heb gekregen.

Mark de Groot
Onbeperkt aan de Slag