Waarom wij niet gratis zijn

Zo’n twee en een half jaar geleden startte ik met mijn werk bij Onbeperkt aan de Slag. Een organisatie die geheel aansluit bij mijn levensmissie: meer mensen met een handicap/beperking die een baan vinden én behouden. En meer werkgevers die mensen met een handicap in dienst nemen en houden. Vooral het enthousiasme en de sfeer op onze Meet&Greets inspireren me om me elke dag weer in te zetten voor een inclusievere arbeidsmarkt!

Tijdens deze Meet&Greets ontmoeten we werkgevers en stellen zij vragen aan mij als OmbudsSpits over wetten en voorzieningen. Werkgevers die al bij ons aangesloten zijn, maar ook nieuwe werkgevers. De eerste Meet&Greet voor nieuwe werkgevers is gratis. En de eerste vraag aan de OmbudsSpits is ook gratis. Als de werkgever daarna gebruik wil blijven maken van onze dienstverlening, moet deze daarvoor een jaarabonnement afsluiten. Vele werkgevers waren (en zijn) enthousiast en sloten zich aan bij ons.

Inmiddels zijn dat zo’n 130 werkgevers. Andere werkgevers zagen daar vanaf. Soms pas nadat ze beseften dat wij niet gratis zijn, waarbij ze dit ook als reden aangeven: “Andere initiatieven zijn gratis”. Ja, andere initiatieven kunnen gratis zijn, omdat ze overheidsgeld ontvangen, gesubsidieerd worden of giften ontvangen. En dat is bij Onbeperkt aan de Slag dus niet het geval.

Onbeperkt aan de Slag heeft er bewust voor gekozen om geen subsidies te ontvangen. Ook heeft Onbeperkt aan de Slag er voor gekozen om geen goed doel of een stichting te zijn, maar een privaat bedrijf. Hiermee willen wij een statement afgeven: je kunt als werkgever ‘gewoon’ winst maken met werknemers met een arbeidsbeperking! Want mensen met een arbeidsbeperking zijn een meerwaarde voor werkgevers, sociaal én financieel. Overigens is ‘winst’ geen vies woord: winst hebben ondernemers nodig om van te kunnen bestaan. En om de salarissen van hun werknemers te betalen. Maar dat betekent dus wel dat wij niet ‘gratis’ zijn. Net zoals zoveel bedrijven vragen we daarom een prijs voor onze dienstverlening. Daar krijg je als werkgever waardevolle dienstverlening voor terug. De 130 werkgevers die bij ons aangesloten zijn, vinden het heel logisch om daarvoor te betalen: zij zien het niet als “verhip, het kost geld!”, maar als investering om gemotiveerd personeel te kunnen vinden en om als werkgever inclusiever te worden.