Solliciteren kan je leren! Daarom iedere maand een uitgelichte sollicitatie tip.

Tip 1: Verdiep je in de organisatie.

Zorg ervoor dat jij je vooraf hebt verdiept in de organisatie. De bedrijfswebsite is een goed startpunt. Wat doen ze precies, waarom zijn ze (ooit) gestart en welke ontwikkelingen hebben ze al doorgemaakt? Daarnaast kan je misschien al iets vinden over het team, afdeling en/of de cultuur? Online iets niet gevonden? Stel daar dan vragen over! Wil jij je gedrevenheid extra laten zien? Kijk naar de actualiteiten bij de organisatie en benoem het in je gesprek of brief.

Tip 2: Benoem de sterke kanten van jezelf

Een vraag die altijd gesteld wordt tijdens een gesprek is: ”wat zijn je sterkte kanten?”. Deze vraag is soms moeilijk te beantwoorden over jezelf, want je wil natuurlijk niet arrogant overkomen. Werkgevers vinden het niet erg als je hier duidelijk antwoord op geeft, het laat juist zien dat je sterk in je schoenen staat en zeker bent van je zaak. Als je er moeite mee hebt om je sterke kanten te bedenken, vraag je omgeving eens om mee te denken. Die kunnen vast wel iets bedenken waar jij sterk of uniek in bent. Want iedereen heeft sterke kanten, dus jij ook!

Bekijk ook de vacaturetekst goed voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat. Bij het benoemen van je sterke punten is het verstandig om te kijken naar de eigenschappen die worden gevraagd in de vacaturetekst, deze zijn namelijk relevant voor de positie waarop je solliciteert. Bekijk eventueel ook vergelijkbare vacatureteksten en kijk welke eigenschappen er terugkomen. Maar let op: benoem niet alle eigenschappen die in de vacaturetekst staan. Dit komt ongeloofwaardig over. Bekijk vooral goed in welke eigenschappen jij je herkent en denk na over een recent voorbeeld waarmee je het kan toelichten.

Tip 3: Bereid je voor op vragen over je minder sterke kanten

Naast je sterkte kanten wordt er meestal ook gevraagd naar jouw minder sterkte kanten. De werkgever weet dan waar je nog ondersteuning nodig hebt. Als je ergens wat minder goed in bent kan je werkgever daar rekening mee houden en op inspelen.

Je werkgever wil graag dat je vooral doet waar je goed in bent. Als je aangeeft dat je ergens wat minder goed in bent, weten ze waar ze jou bij kunnen helpen. Dat is wel zo fijn, voor beide partijen. Ook kan je zelf aangeven dat je je nog wil ontwikkelen. Als je bijvoorbeeld minder goed bent in plannen, kan je aangeven dat je daar graag beter in wilt worden. Zorg er wel voor dat je daarna meteen iets positiefs over jezelf zegt!

Tip 4: Stel vragen over wat jij wilt weten over de organisatie en/of functie.

Zorg ervoor dat je tijdens je gesprek alles vraagt wat je wilt weten. Het gaat er niet alleen om dat de werkgever een goed gevoel heeft, maar ook dat jij er een goed gevoel bij hebt. Daarom is het belangrijk om van tevoren alvast wat vragen te bedenken die je kan stellen tijdens het gesprek. Zo kan jij uiteindelijk bepalen of de functie en het bedrijf goed bij je passen.

Tip 5: Laat je CV door iemand anders bekijken

Zorg ervoor dat iemand anders je CV ook heeft bekeken. Zo verzamel je nog wat tips om je CV zo goed mogelijk te maken. Iemand anders heeft vaak een andere blik op je CV dan jij zelf. Je kan je CV natuurlijk ook door meerdere mensen laten lezen. Liever één te veel dan te weinig.

Zoek binnen je netwerk het liefst iemand die bekend is met de functie en/of branche waar jij op solliciteert. Hij of zij kan dan meteen checken of je alle nodige informatie vermeld hebt. Vraag of diegene notities wil maken of schrijf zelf mee zodat je alle fouten eruit kunt halen en meteen alle tips kunt bewaren voor een andere sollicitatie.