Achteraf is men altijd enthousiast over de Meet&Greet. Maar die eerste stap ernaar toe… die kost TIJD. 

Geen tijd is geen excuus 

Tja, “TIJD. Een woord met een negatieve klank. Waarom is dat zo? We willen allemaal vooruit maar willen vaak nergens TIJD voor vrijmakenWe moeten aan onze verplichtingen voldoen, maar ja TIJD he… We hebben geen mensen die TIJD kunnen vrij makenWe hebben onze TIJD hard nodig voor andere zaken. Of…we kunnen jullie toch vragen om TIJD te maken om voor ons iemand te zoeken in de database…? 

Bovengenoemde zijn allemaal excuses van werkgevers waar ik iedere keer tegenaan loop. Men wil wel maar het moet niet teveel moeite kosten, het moet komen aanwaaien lijkt het wel. Je kunt niet altijd alles op een presenteerblaadje krijgen. Bijna nooit wordt er gelijk enthousiast gereageerd. Er komen vragen als hoeveel mensen komen er en wat is het niveau van deze mensen. Vragen, vragen en nog eens vragen. 

De juiste persoon op de juiste plek. Dat scheelt tijd! 

Vaak is het ook zo dat men weer toestemming moet vragen aan collegae of de chef. Heb ik dan een gesprek met de verkeerde persoon vraag ik me wel eens af. Men heeft iemand aangesteld die gaat over inclusie maar vervolgens heeft deze persoon dan vaak toch niet zoveel in de melk te brokkelen om te zeggen: ik kom ! “. 

Achteraf veel enthousiasme 

Maar wat wel leuk is, is wanneer werkgevers zijn geweest en de Meet&Greet heel positief vinden. Je krijgt dan reacties als: “goh wat een goede kandidaten en een enthousiasme. Daar kunnen we wat mee. Maar die eerste stap zetten om deel te nemen ……….die kost TIJD