Je denkt: “Yes, eindelijk! Iemand gevonden voor die langdurige openstaande vacature. Het was me toch een klus. De kandidaat heeft kennis en een dijk van vaardigheden die wij als organisatie nodig hebben. Het zal wel wennen zijn voor het hele team. Sommige taken waren ook al zo lang genegeerd of tijdelijk waargenomen. Het zal een verandering voor iedereen zijn. Maar ik weet zeker, daar vinden we onze weg wel in”. Herkenbaar? Want dit is de realiteit voor veel recruiters.

Iedere nieuwe werknemer vraagt wel is een aanpassing in jouw organisatie

Iedere nieuwe werknemer zal moeten wennen aan zijn collega’s en de werkomgeving en moet zijn/ haar ritme hierin vinden. Zelfs die kandidaat met veel ervaring moet gaan ontdekken hoe een nieuwe organisatie of afdeling werkt. Het argument “We moeten veel aanpassen en dat willen we niet” is onzin. Hierdoor wijzen werkgevers een grote pool van mensen met een arbeidsbeperking bij voorbaat af. In Nederland praat je dan over 1,5 miljoen mensen!!!

Een aanpassing kost echt niet altijd extra geld of tijd

Voor iedere medewerker kijk je naar de aanpassing die hij of zij nodig heeft om het werk te doen. Dat hoeft niet gelijk heel duur te zijn of überhaupt geld te kosten. Ik noem wat simpele, maar effectieve voorbeelden uit mijn werkveld:

  • Wist jij dat je op je beeldscherm je beeldcontrast standaard kan omdraaien? Dus een zwarte achtergrond met witte letters. Dat is handig als je last hebt van je ogen. En dat geldt voor iedereen later op de werkdag.
  • Met een microfoon in je computer teksten kan dicteren in bijvoorbeeld Word (net als de spraakbesturing op je telefoon). Handig om je motorieken handelingen soms te beperken.
  • Een softwareprogramma op je PC kan downloaden, dat na zoveel toetsaanslagen of minuten jou even onderbreekt en zegt GA bewegen/ bak koffie halen. Goed voor het gehele lichaam.
  • Met een dunne plank mensen met een rolstoel kan helpen om over die hoge drempel te komen.

Samen kijken naar mogelijkheden

Laten we met elkaar nou eens delen wat er allemaal mogelijk is. Zeker als het gaat om het werven en aannemen van kandidaten met een arbeidsbeperking. Het zijn talenten, die door simpele, maar effectieve aanpassingen een waardevolle bijdrage leveren aan jouw bedrijf!