Parttime werken gangbaarder dan je denkt 

Parttime werken in Nederland hip 

Nederland is het land waar het parttime werken zo’n beetje is uitgevonden en ongeveer 4,4 miljoen mensen werken in deeltijd tegenover 4,6 miljoen mensen die voltijds1 werkenDaarmee zijn wij in de EU koploper. Uit onderzoek is gebleken dat de productiviteit en de efficiency op het werk verbetert wanneer je minder uren tot je beschikking hebt en tegelijkertijd geeft het je de ruimte om wat meer afstand te nemen van je werk. Ook kun je een betere balans vinden tussen je werk en je privéleven. Vrijwel alle mensen met een beperking werken, vanwege hun handicap, in deeltijd. Niet zo gek als een deel van je energie opgaat in je beperking of chronische ziekte.  

Niet flexibel in contracturen is als werkgever ongeloofwaardig en onderstandig 

Bij Onbeperkt aan de Slag komen wij een enkele werkgever tegen die het niet ziet zitten om iemand met een beperking in dienst te nemen en daarbij de neiging voelt om bovenstaande kop als reden op te geven. Tegen hen wil ik zeggen: doe het niet!  Niet alleen ben je dan volstrekt ongeloofwaardig, het is ook onverstandig in een tijd waarin wij steeds meer te maken krijgen met prestatiedruk, stress en toenemend aantal gevallen van burn-out.  

Een open blik is de weg naar oplossingen en mogelijkheden 

Bovendien ontneem je ook een gemotiveerde groep mensen de kans om met je in gesprek te gaan over hoe je een mouw kunt passen aan het aantal uren. Uit ervaring weten wij bij Onbeperkt aan de Slag dat een gesprek waarin de focus ligt op de mogelijkheden veel meer oplevert. Wat dacht je bijvoorbeeld van thuiswerken? Voor de Coronacrisis zagen maar weinig werkgevers het zitten om hun medewerkers thuis te laten werken. Nu men wel moet, ziet men ook wel de voordelen. Voor veel mensen met een beperking is het een zegen om thuis te kunnen werken. In de eigen aangepaste(!) omgeving voor de baas werken met meer mogelijkheden om de dagelijkse zorg in te regelen. Bovendien valt reizen naar het werk, waar veel energie in komt te zitten, weg. En dan heb ik het niet eens over de, soms zeer beperkte, fysieke toegankelijkheid van de werkplek. 

Hoopvol inzicht 

Meer en meer werkgevers zien dit in en ontwikkelen een flexibeler personeelsbeleid waarin het geven en nemen is. Voor mensen met een beperking heel belangrijk. En als je eenmaal met elkaar in gesprek bent, blijkt er veel meer mogelijk dan je denkt.