Lidia van der Klei

Mijn naam is Lidia van der Klei en ik ben 32 jaar. Mijn hele leven heb ik te maken met lichamelijke beperkingen. Ik heb dagelijks last van pijn in voeten en rug. Door deze pijn raak ik snel mijn energie kwijt en ben ik snel oververmoeid. Meedoen in de maatschappij is voor mij belangrijk, daar hoort een reguliere baan bij.

Voor mij is volwaardig meedoen erg belangrijk, hierdoor kan ik een bijdrage leveren aan de samenleving en van betekenis zijn voor anderen. Daarnaast is het belangrijk om mezelf te kunnen ontwikkelen.

Als Social Impact Spits breng ik werkgevers en werkzoekenden samen. Ik probeer media-aandacht te creëren en ontwikkel content teksten voor social mediakanalen om werkgevers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking te attenderen op de Meet&Greets. Tijdens de Meet&Greets geef ik tips en adviezen aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking.

Door de groei in werkgelegenheid is er nu juist kans om werkzoekenden met een arbeidsbeperking aan te nemen. De kranten staan namelijk bol van de berichten dat werkgevers niet aan personeel kunnen komen en daardoor noodgedwongen opdrachten af moeten slaan. Dit is natuurlijk heel erg zonde. Ook om het feit dat er zoveel werkzoekenden met een arbeidsbeperking staan te springen om te gaan werken.

Mensen met een arbeidsbeperking beschikken vaak over een groot doorzettingsvermogen, geven niet (snel) op, zien kansen, zijn vaak bereid om opleidingen en cursussen te volgen. Voor het team kan het een meerwaarde zijn maar ook voor de onderneming zelf.

Dit zijn de 8 belangrijkste redenen volgens mij, waarom mensen met een arbeidsbeperking regulier werk willen doen:
1. Omdat zij volwaardig mee willen doen op de arbeidsmarkt.
2. Voor de sociale contacten.
3. Persoonlijke ontwikkeling en groei.
4. Een bijdrage willen leveren aan onze samenleving.
5. Voor zingeving
6. Passie en talenten willen uitoefenen
7. Eigen inkomen
8. Pensioen willen opbouwen

Om de vacatures in te vullen en werkzoekenden met een arbeidsbeperking de kans te geven om aan het werk te komen, kunnen werkgevers eraan denken om van een aantal fulltimebanen duobanen te maken. Zodat mensen met een arbeidsbeperking, die geen fulltimebaan kunnen vervullen parttime werk kunnen doen. De fulltimebaan zou daarom verdeeld kunnen worden tussen twee of meer mensen. Op deze manier kunnen zij meedoen op onze arbeidsmarkt en de werkgever heeft de vacature ingevuld. Je kunt als werkgever de verantwoordelijkheden en werkzaamheden onderverdelen in specifieke talenten, kennis en ervaring van desbetreffende werkzoekende met een arbeidsbeperking.

Er mag wat mij betreft nog meer gezorgd worden dat er werk beschikbaar is voor alle mensen met een beperking die willen werken, dus niet alleen mensen die in het doelgroepenregister staan. Dit zou betekenen dat de rest erbuiten valt zoals nu het geval vaak is. Er zijn veel werkgevers die alleen mensen met een arbeidsbeperking willen die in het doelgroepenregister staan, terwijl er ook mensen buiten het doelgroepenregister zijn die dolgraag willen werken.

2020-01-02T21:03:55+00:00